Biyokütle'den Enerji Üretimi (Sunum)




NELERİ İNCELEYECEĞİZ?
       BİYOKÜTLE ENERJİSİ NEDİR?
       NASIL KULLANILIR?
       NEDEN YENİLENEBİLİR?
       FAYDALARI/AVANTAJLARI-DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
       NELER ELDE EDEBİLİRİZ?
       ÇALIŞMA PRENSİBİ
       TÜRBİN TİPLERİ
       TÜRKİYENİN BİYOKÜTLEDEKİ YERİ/BİYOKÜTLENİN TÜRKİYEDEKİ YERİ
       ÜRETEN FİRMALAR VE DETAYLAR…



BİYOKÜTLE ENERJİSİ NEDİR?
        Hızlı bir artış gösteren nüfus ve sanayileşme enerji ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.

 Biyokütle enerjisi tükenmez bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır. Petrol, kömür, doğal gaz gibi tükenmekte olan enerji kaynaklarının kısıtlı olması, ayrıca bunların çevre kirliliği oluşturması nedeni ile, biyokütle kullanımı enerji sorununu çözmek için giderek önem kazanmaktadır.

NASIL KULLANILIR? 
          Bitkilerin ve canlı organizmaların kökeni olarak ortaya çıkan biyokütle, genelde güneş enerjisinin fotosentez yardımıyla depolayan bitkisel organizmalar olarak adlandırılır. Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle olarak da tanımlanabilir.

 NEDEN YENİLENEBİLİR?
       “Dünyada son yüzyılda enerji tüketimi 17 kat artarken fosil yakıtlardan kaynaklanan ve atmosfere atılan CO2, SO2 ve NOx gibi zararlı gazlarda aynı oranda artmıştır.”
       Fotosentez yoluyla enerji kaynağı olan organik maddeler sentezleşirken tüm canlıların solunumu için gerekli olan oksijeni de atmosfere verir. Üretilen organik maddelerin yakılması sonucu ortaya çıkan karbondioksit ise, daha önce bu maddelerin oluşması sırasında atmosferden alınmış olduğundan, biyokütleden enerji elde edilmesi sırasında çevre, CO2 salımı açısından korunmuş olacaktır. Bitkiler yalnız besin kaynağı değil, aynı zamanda çevre dostu tükenmez enerji kaynaklarıdır.
       Bitkilerin toprak altında milyonlarca yıl kalmasıyla oluşan fosil yakıtlar, aslında yukarıda tanımlanan biyokütle ile aynı özellikleri taşımalarına karşın yer altındaki sıcaklık ve basınçla değişime uğradıklarından, yakıldıklarında havaya bir çok zararlı madde atarlar.

Ayrıca, milyonlarca yılda oluşan bu birikimin kısa süre içinde yakılması havada ki karbondioksit dengesinin bozulmasına yol açar ve bu da küresel ısınmaya neden olur.

FAYDALARI/AVANTAJLARI NELERDİR?
      • Biyokütlenin bölgesel ve modern işletilmesi ile özellikle enerji hatlarından uzak bölgelerde, gelişen ve kendi kendine yetecek enerjilerini de elde eden yerleşim alanları oluşturmak mümkündür.

• Biyokütleden enerji eldesi için, daha çok tarım işçiliğine gerek duyulduğundan, biyoenerji konusu, özellikle kırsal kesimde iş alanları yaratma açısından ideal bir seçenektir. Gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan kırsal kesimden büyük şehirlere göç olayını da bu şekilde önlemek mümkün olabilir.

• Biyokütlenin oldukça çorak alanlarda yetişmesi ile daha önce yararlanılamayan toprakların kullanılması ve kırsal alanların yetiştiricilik açısından değerlendirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

         • Hemen her yerde yetiştirilebilmesi
         • Üretim ve çevrim teknolojilerinin iyi bilinmesi
         • Her ölçekte enerji verimi için uygun olması
         • Düşük ışık şiddetlerinin yeterli olması
         • Depolanabilir olması
         • 5-35oC arasında sıcaklık gerektirmesi
         • Sosyo-ekonomik gelişmelerde önemli olması
         • Çevre kirliliği oluşturmaması
         • Sera etkisi oluşturmaması
         • Asit yağmurlarına yol açmaması ve;
   • Petrol ithalatının azalması

ZARARLARI/DEZAVANTAJLARI
  1. Düşük çevrim verimine sahip
    2. Tarım alanları için rekabet oluşturması
    3. Su içeriğinin fazla olması
  2. 4.Ekosistem dengesini bozması
BİYOKÜTLEDEN NELER ELDE EDERİZ?
       Biyokütle için iki tane saha vardır.Bunlar; Klasik ve Modern’dir.
       Klasik Biyokütle: Normal ormanların kesilmesiyle elde edilir.
       Modern Biyokütle: Enerji Ormanlarıyla bunun için özel saha kurulmasından elde edilir.
       Bunun akabinde elde ettiğimiz biyokütleden;
       Gübre(daha yararlı)
       Biyodizel
       Biyogaz
       Biyoetanol
       Elektrik Üretimi
 gibi enerji unsurları elde ederiz…

BİYODİZEL NEDİR?
       Biyodizel, kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen bitkisel yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir.

Biyodizel petrol içermez; fakat saf olarak veya her oranda petrol kökenli dizelle karıştırılarak yakıt olarak kullanılabilir. Saf biyodizel ve dizel-biyodizel karışımları herhangi bir dizel motoruna, motor üzerinde herhangi bir modifikasyona gerek kalmadan veya küçük değişiklikler yapılarak kullanılabilir.
       Ülkemizde şuanda gelişmekte olan . Şirketi Petrol Ofisi,Bp gibi kuruluşlara . Ton biyodizel satışını gerçekleştirmektedir

BİYOETANOL NEDİR?
       Hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday ve odunsular gibi şeker, nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin fermantasyonu ile elde edilen ve benzinle belirli oranlarda harmanlanarak kullanılan alternatif bir yakıttır.
       Biyoetanol berrak, renksiz ve karakteristik bir kokuya sahip bir sıvıdır. Yüksek oktanlı bir yakıttır .(113)(oktan:yakıttaki hidrokarbon)
       İçten yanmalı motorlara herhangi bir modifikasyona ihtiyaç duyulmadan %10 miktarında harmanlanarak kullanılabilir. Biyoetanolün en yaygın iki kullanım şekli,
• E-10(%10 Biyoetanol+ %90 Benzin) ve
• E-85(%85 Biyoetanol+ %15 Benzin)'dir. 
       • Biyoetanol yakıtlarda oktan artırmak amacı ile kullanılan benzen, metil tersiyer bütil eter (MTBE) gibi kanserojen maddelerin çevreci alternatifidir,
• Biyoetanol benzin ile harmanlanma oranına göre 2-3 puanlık bir oktan artışı sağlayarak motorun performansını yükseltir,
• Biyoetanol donmayı engeller, motorun daha serin ve enjektörlerin daha temiz kalmasını sağlar.

BİYOGAZ NEDİR?
       Organik bazlı atık/artıkların oksijensiz ortamda (anaeorobik) fermantasyonu sonucu ortaya çıkan renksiz - kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan ve bileşimininde organik maddelerin bileşimine bağlı olarak yaklaşık; % 40-70 metan, % 30-60 karbondioksit, % 0-3 hidrojen sülfür ile çok az miktarda azot ve hidrojen bulunan bir gaz karışımdır.
        1 m3 biyogazın sağladığı ısı miktarı 4700-5700 kcal/m3’dir. 1 m3 biyogaz; 0,62 litre gazyağı, 1,46 kg odun kömürü, 3,47 kg odun, 0,43 kg bütan gazı, 12,3 kg tezek ve 4,70 kWh elektrik enerjisi eşdeğerindedir. 1 m3 biyogaza 0,66 litre motorin, 0,75 litre benzin ve 0,25 m3 propan eşdeğer yakıt miktarlarıdır.

       • Biyogaz teknolojisi organik kökenli atık/artık maddelerden hem enerji eldesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına imkan vermektedir.
• Ucuz - çevre dostu bir enerji ve gübre kaynağıdır.
       Biyogaz ısıtmada havayla karışarak kullanılabilir.
       Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi içeriğindeki metan gazı saflaştırılarak da kullanılabilmektedir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranlarda (% 18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir.
       Biyogaz aynı zamanda elektrik üretiminde kullanılır.

************************
       Biyokütle Üretim Prossesi;
       Bitkisel,
       Hayvansal
       Atıklardan,
       Organik İçerikli Şehir
        ve
       Endüstriyel Atıklar
       atıklardan
       elde edilir.
*************************

TÜRBİN TİPLERİ
       Anaerobik Çürütme Sistemleri :Biyo-kimyasal bir çeviri sistemi olan Anaerobik Çürütme oksijensiz bir ortamda organik maddelerin, mikro-organizmalar tarafından çürütülmesidir.
       Çöp Gazı Yakıtlı Gaz Türbinleri:Çöp gazı yakan gaz türbinleri genelde mevcut çöp sahalarında veya çöp işleyen tesislerin yakınlarında yer alır. Mevcut çöp sahalarında doğal olarak oluşan metan bir boru sistemi ile toplanır, temizlenir ve sonra da güç üretmek üzere bir yanma türbinine (motora) yönlendirilir.
ÜRETİM YAPAN FİRMA TESİSLERİ
Ortadoğu Enerjinin bu konuda çalışmaları büyük  özellikle Odayeri
Tesisinde 34 mW’a kadar enerji üretebiliyor.Bunu Kömürcüoda
Çöplüğü takip ediyor.
 Türkiyede ilk tesis:Mutlular Biyokütle

KAYNAKÇA
       http://www.eie.gov.tr/
       http://tr.depositphotos.com
       https://www.mmo.org.tr
       Ortadoğu Enerji
       Dinlediğiniz için teşekkür ederiz.(Sizce biyokütle geliştirilebilir mi?)




Yorumlar